MET RECHT IN HET NIEUWS

STRAFRECHT

Seksueel misbruik op Amsterdamse school

Amsterdam, 22 mei 2018

Een leerkracht van de Amsterdamse school het Cheider is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van een 13-jarige leerling in 2012. Voor het voorwaardelijke deel van de straf geldt een extra lange proeftijd van 3 jaar. Daarnaast mag de man 5 jaar lang geen leraar zijn.

 

Misbruik van kwetsbare leerling

Het destijds 13-jarige slachtoffer zat voorafgaand aan het misbruik in een moeilijke periode in zijn leven. Op zoek naar een veilige plek belandde hij in de klas van de verdachte. Nadat de leraar zijn vertrouwen had gewonnen, heeft hij de leerling meerdere malen over zijn gehele lichaam gemasseerd en betast.

 

De man heeft daarmee ernstig misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare situatie van het slachtoffer en zijn lichamelijke en seksuele integriteit geschonden. De gevolgen hiervan voor het slachtoffer zijn groot. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.

 

Niet alle verdenkingen bewezen

De man werd ook verdacht van het misbruiken van vijf andere leerlingen. Hiervan spreekt de rechtbank hem vrij. Ten aanzien van twee leerlingen is bewezen dat de leraar hun schouders en nek heeft gemasseerd. Hoewel dit ongewenst en ongepast kan zijn, is echter niet vast komen te staan dat er sprake was van seksuele handelingen en daarmee van ontucht.

 

In het geval van drie andere kinderen concludeert de rechtbank dat de betrouwbaarheid van hun verklaringen onvoldoende kunnen worden vastgesteld. De rechtbank volgt hiermee de conclusie van een van de gehoorde deskundigen. Door de gedeeltelijke vrijspraak valt de opgelegde straf lager uit dan de 5 jaar gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:3470

Hacken online accounts bekende Nederlanders: 1 jaar cel (waarvan 6 maanden voorwaardelijk)

Amsterdam, 16 mei 2018

Een 35-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het hacken van online accounts van meerdere bekende Nederlanders. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen voor een persoonlijkheidsstoornis.

 

Hacker

De man hackte in de tweede helft van 2017 de Facebook-, Gmail- en Evernote-accounts van meerdere bekende Nederlanders. Van één account veranderde hij vervolgens de inloggegevens, waarna hij zich voordeed als eigenaar van het account tegenover contacten van de gehackte personen.

 

Kwetsbaar

Niet alleen heeft de man inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van anderen, de rechtbank rekent hem ook aan dat hij zich vooral richtte op bekende (vrouwelijke) personen. Zij zijn door hun status als bekende Nederlander kwetsbaarder voor schendingen van hun privacy.

 

Nog in proeftijd

Op het moment dat hij de accounts hackte, zat de man nog in de proeftijd van een straf die hem eerder was opgelegd wegens internetfraude. Hij moet daarom nu ook het voorwaardelijke deel van die straf (8 maanden) alsnog uitzitten.

 

Verplichte behandeling

Bij de man is een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken vastgesteld. Hij moet zich hiervoor verplicht laten behandelen. Ook moet de man iedere dag op vooraf vastgestelde tijdstippen thuis zijn. Met elektronisch toezichtzal in de gaten worden gehouden of hij zich hier aan houdt. Ook mag hij op geen enkele manier contact leggen met zijn slachtoffers. Ten slotte wordt een extra lange proeftijd van 3 jaar opgelegd, om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat.

 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2018:3297

Kanton - Vrouw hoeft geen 1.600 euro aan schade te betalen

5 mei 2018

Een vrouw die een auto huurde en daarmee betrokken was bij een ongeluk hoeft het autoverhuurbedrijf niet ruim 1.600 euro aan schade te betalen (zie nieuwsbrief 14). Dit bedrag heeft betrekking op de autoschade van de tegenpartij. De vrouw reed na het ongeluk door, meldde het ongeluk niet bij het verhuurbedrijf en werkte niet mee aan het onderzoek van de verzekeraar van het verhuurbedrijf. Zodoende handelde zij in strijd met de overeengekomen algemene voorwaarden, aldus het verhuurbedrijf.

 

De kantonrechter gaat daarin niet mee. De bedoelde schade in de algemene voorwaarden slaat op schade aan de huurauto en niet op autoschade van derden waarbij die auto betrokken is. Het niet melden van de schade en het niet meewerken aan het verzekeringsonderzoek is niet strafbaar gesteld in de algemene voorwaarden. Verder ontbreekt het causaal verband tussen het nalaten van de vrouw en de gevorderde schade.

 

Lees de volledige uitspraak:?ECLI:NL:RBAMS:2018:3300

Straf - 5 jaar cel en tbs voor doodslag in metro

Amsterdam, 4 mei  2018

Een 27-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs voor de doodslag op een 38-jarige man. Ook moet hij de partner van het slachtoffer ruim 37.000 euro aan schadevergoeding betalen. Verdachte stak het slachtoffer vorig jaar juli in een volle metro, zonder enige aanleiding, meerdere keren met een mes, waarna hij hem hevig bloedend achterliet. De man, een volstrekt willekeurig slachtoffer, overleed aan zijn verwondingen. De rechtbank neemt de conclusies uit rapport van het Pieter Baan Centrum over en is van oordeel dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en tijdens zijn daad onder invloed van een psychose heeft gehandeld. De onvoorspelbaarheid van verdachte maakt het gevaar van recidivehoog.

 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2018:2986

RIJNJA MEIJER & BALEMANS ADVOCATEN – MET RECHT EEN GOEDE KEUZE

Keizersgracht 66 – 1015 CS Amsterdam   Telefoon: 020 620 31 25   Telefax: 020 420 65 71   E-mail: info@rijnjameijer.nl

 
 
 
 
webdesign: B-AD|D